Middenboulevard Zandvoort
Koers naar een kansrijke ontwikkeling



Ontwerp - Ruimtelijk Functioneel Plan - korte versie

April 2005

Inhoudsopgave

1) INLEIDING
2) DE RUIMTELIJKE INRICHTING
3) DE FUNCTIES
4) VERKEER EN PARKEREN
5) FASERING
6) FINANCIEN

Dit rapport is een verkorte versie van het Ruimtelijk Functioneel Plan Middenboulevard, dat bestaat uit twee delen met bijlagen
Uitgebreidere informatie is beschikbaar op de website van de gemeente Zandvoort (www.zandvoort.nl) onder de rubriek “actueel/plannen en projecten/middenboulevard".

Correspondentie-adres:

Gemeente Zandvoort
Postbus 2
2004 AA Zandvoort
tel. 023-5740100
e-mail: info@zandvoort.nl

1) INLEIDING
[Index] [Top] [Vorige] [Volgende]

EEN RUIMTELIJK FUNCTIONEEL "PLAN"

De intentieovereenkomst Middenboulevard tussen Gemeente en Vesteda zegt:
“Onder “ruimtelijk functioneel plan" wordt verstaan: een stedenbouwkundig, financieel en programmatisch plan met als onderwerp de herontwikkeling en revitalisering van het gebied Midden Boulevard." (art. 2)

De Stuurgroep heeft in het gepresenteerde Ruimtelijk Functioneel Plan (RFP) aangegeven dat het RFP een kaderplan is. “Het Ruimtelijk Functioneel Plan is dus geen afgerond stedenbouwkundig plan, maar levert eerder de strategie, de denkhouding, de ambitie voor de aanpak." (hoofdstuk 4).

De Stuurgroep heeft daarmee willen zeggen dat een plan met een realiseringsperiode van meer dan 10 jaar en een gebied van deze omvang bestaat uit een vaste koers (inrichtingsprincipe, kwaliteitsniveau, gewenste functies) met een gefaseerde flexibele invulling.
In de gemeenteraad van Zandvoort is gevraagd om een korte presentatie van het RFP die (meer) recht doet aan de aanduiding “plan", ontdaan van “franje“, om beter duidelijk te maken wat beoogd wordt met het gebied.

Het voorliggende stuk voorziet daarin (Delen van dit stuk zijn ook opgenomen in de eerder verspreide samenvatting Middenboulevard Zandvoort “Kort en Bondig")
Een presentatie als deze moet, gezien het bovenstaande, gepaard gaan met de waarschuwing dat, hoe concreet de cijfers en de tekeningen ook mogen lijken, de beslissingen over de letterlijke invullingen elders en later komen.

2) DE RUIMTELIJKE INRICHTING
[Index] [Top] [Vorige] [Volgende]

Principes:



Op de kaarten van blz. 4 staan de huidige bebouwing en de mogelijke inrichting van het gebied op basis van deze principes aangegeven. De panden die behouden blijven staan op de plankaart in rood. In geel is aangeduid waar het duin wordt gemaakt.

het plangebied met huidige bebouwing


mogelijk eindbeeld op basis van de inrichtingprincipe


../plaatjes/Plan-GBZ.gif
impressie van de mogelijke inrichting

Verhouding openbaar en privé-terrein
Huidige verhouding openbaar – privé73%: 27%
Na uitvoering van het plan66%: 34%


De hoogtes van de mogelijke bebouwing uitgedrukt in lagen. In de cirkels de bestaande gebouwen.
De Watertoren (waarvan de hoogte niet vermeld staat) blijft beeldbepalend zichtbaar.


3) DE FUNCTIES
[Index] [Top] [Vorige] [Volgende]

Wonen
In het gehele plangebied wordt gewoond. In het plan zit veel woondifferentiatie (in vorm en prijs, in huur/koop). Op die manier wordt voorzien in de behoeften van verschillende doelgroepen.

Winkelen
Het winkelen concentreert zich in de beide polen en dus net op de verbindingspunten tussen dorp en strand. Er wordt ingezet op de toevoeging van een hoogwaardig winkelareaal zonder de positie van het dorp als winkelcentrum aan te tasten; integendeel, er wordt gestreefd op aansluiting en versterking.

Horeca
Voor de horeca geldt in principe hetzelfde als voor de winkels: concentratie in en rond de beide
polen, en hier geen concurrentie met het strand. Zij mengt zich waar dit kan met de winkelfunctie in de plinten van de gebouwen. Echter halverwege tussen beide polen wordt op de zeeboulevard de mogelijkheid van horeca voorzien bij wijze van ‘stepping stone’.

Hotel/Wellness
Het zal noodzakelijk zijn de wellness-functie een beeldbepalend ankerpunt te geven. Dit wordt
voorzien in de Palace-pool, op de kop van het plan. Deze plek is van strategische waarde (station, circuit, relatie met hotel) voor het gewenste imago van Zandvoort als wellness-badplaats.
De markt kan zich in komende jaren zich zo ontwikkelen dat er ook bij de ander pool ruimte is voor toevoegingen in de hotelsfeer. Het programma en de inrichtingprincipes laten deze flexibiliteit toe.

Cultuur, Noordzee-aquarium, Casino
Aan het Badhuisplein kunnen alle mogelijke toeristische en culturele voorzieningen een plaats
krijgen. Ook. bijv. een aquarium.

Aantal te slopen woningencirca 180
Aantal te behouden woningencirca 400
Aantal nieuw te realiseren woningen exclusief efficiënter gebruik bestaande gebouwen en toevoegingen aan bestaande gebouwen.circa 525


Toe te voegen ‘wellness’circa 10.000 m2
Toe te voegen winkels en horecacirca 5.500 m2
Toe te voegen overige economische functies en cultuurcirca 4.500 m2
Bestaande toeristische en economische functies, te behouden en/of te verplaatsencirca 11.000 m2


Plaatsbepaling van de functies in het gebied:


4) VERKEER EN PARKEREN
[Index] [Top] [Vorige] [Volgende]

Autoverkeer
De twee toeleidende wegen Jacob van Heemskerckstraat en Hogeweg bepalen door hun capaciteit de aan- en afvoer naar de Middenboulevard. De Burgemeester Engelbertsstraat en Thorbeckestraat verdelen het verkeer naar en van de bestemmingen in het gebied.
In het plan is er op de volledige zeeboulevard geen autoverkeer meer mogelijk, deze wordt het exclusieve domein voor het langzame verkeer.

Langzaam verkeer
In het GVVP 2000 is er van uitgegaan dat een in twee richtingen bereden fietspad wordt aangelegd langs de zeeboulevard. Dit fietspad verbindt het fietspad aan de Boulevard Barnaart met het fietspad richting Noordwijk. Ook via de andere wegen (Burg. Engelbertsstraat, Thorbeckestraat, Hogeweg) zal de fietser aansluiting krijgen op bestaande verbindingen.
Met de realisering van dit plan wordt de Kerkstraat doorgetrokken richting Badhuisplein. Hierdoor komt de oversteek van de Burg. Engelbertsstraat in de Kerkstraat te liggen. Andersom vormt het plein duidelijk het begin van de route naar het dorp via de Kerkstraat.
De route van het station naar het strand wordt na de oversteek over het Stationsplein een duidelijke vormgegeven route. Referentie is de vroegere passage van station naar strand.

Openbaar vervoer
De belangrijkste aanvoer en afvoer wordt verzorgd door de trein. Het plan voorziet in een directe en rechte looproute naar het strand (de nieuwe Passage). Door de Burg. Engelbertsstraat kan een buslijn blijven lopen.

Parkeren
In het plan zijn bestaande parkeergarages opgenomen en een flink aantal nieuwe of uitbreidingen op bestaande garages.
De garages onder de woonclusters zullen voornamelijk worden gebruikt voor het parkeren gerelateerd aan het wonen. Op de Burgemeester Engelbertsstraat en de Thorbeckestraat blijft de mogelijkheid van parkeren op de openbare weg.
Het programma in het Ruimtelijk Functioneel Plan resulteert in een parkeerbehoefte van ruim 3000 parkeerplaatsen. Bij dubbel gebruik van parkeerplaatsen kan de behoefte aan parkeerplaatsen worden gereduceerd tot bijna 2500 parkeerplaatsen.
In de plannen tot nu toe zijn afgerond een kleine 2400 parkeerplaatsen aanwezig. Op basis van bovenstaande is er dus een tekort van circa 115 parkeerplaatsen. Wanneer wordt uitgegaan van exclusief gebruik van parkeerplaatsen voor woningen is berekend dat er dan een tekort ontstaat van ongeveer 240 parkeerplaatsen.
Bij de uitwerking van dit plan zal het parkeren derhalve geoptimaliseerd dienen te worden.


autoroutes en parkeergarages

5) FASERING
[Index] [Top] [Vorige] [Volgende]

Op grond van een bestudering van haalbaarheidsaspecten is een gewenste planning van de ontwikkeling en realisatie van deelgebieden opgesteld.

Bij het opstellen van de planning zijn gebieden welke een grote bijdrage leveren aan de ambities van de Middenboulevard eerder in de tijd gezet – zij het uiteraard niet alle tegelijkertijd. Op deze locaties starten heeft een spin-off’’ werking op overige ontwikkelingen. Ook locaties waar ontwikkelingen relatief eenvoudig gerealiseerd kunnen worden zijn in het begin geplaatst.

Watertorenplein in de eerste fase invullen (2005-2009) Concreet aangeven in bestemmingsplan.


De beide polen in de eerste fases invullen, te beginnen met de pool Palace en de zuidkant van de pool Badhuisplein (2005-2011) Concreet aangeven in bestemmingsplan


Woongebieden in latere fases (2009-2016). Hier geldt dat het inrichtingsprincipe en het kwaliteitsniveau van het RFP moet worden gevolgd, maar in het bestemmingsplan wordt daar nog geen invulling aangegeven. Dit geeft de gewenste flexibiliteit en overlegmogelijkheden.


De boulevard en de Burg. Engelbertstraat/Thorbeckestraat worden gedurende de looptijd gefaseerd heringericht.

6) FINANCIEN
[Index] [Top] [Vorige]

Voor dit plan is een grondexploitatie opgesteld, als raming van kosten en opbrengsten, en nader in te vullen bij de uitwerking van de onderdelen van het plan.
Verwezen wordt naar de uiteenzetting gegeven op 9 maart 2005 door P. Jorna van BBN, die mag worden beschouwd een bijlage bij dit plan te zijn.